Lånad bild med tillstånd av Dominik på growlightmeter.com
Ny app för att mäta växtljus på rätt sätt!
Att det är svårt att veta hur mycket växtljus växter behöver är inte så konstigt. Förut har vi rättat oss efter effekten (Watt) som ändå funkar ganska bra för hobbyodlare. Men nu finns det ett enkelt sätt att mäta växtljus på rätt sätt! Ladda ner appen Photone som kan mäta växtljus i mikromol per kvadratmeter och sekund (μMol/m2/s) och få fram ett PPFD-värde som visar om din ljuskälla är för svag eller inte . Se lista för rekommenderade PPFD-värden för olika växter i slutet av artikeln. Lumen och Kelvin är alltså inte relevant när man ska mäta växtljus.
Appen finns både för Iphone och Android och är gratis (vissa undantag finns).
Länk till Appen Photone: Klicka här
Så funkar Photone
I appen ställer man in den typ av ljuskälla man använder. Ska t ex man mäta en vit LED-lampa, så väljer man ”Led full spec” och PPFD. Mera info finns här
Obs: Om du har en Iphone, glöm inte att sätta en bit vitt papper över linsen, 80g kopieringspapper funkar bra. Har du en Android-mobil ska du inte göra det.
På de flesta nya mobiltelefoner funkar den bra med viss avvikelse. Appen går att kalibrera med en vanlig ljusmätare eller en PAR-mätare. Hur man gör det kan du läsa om här: Kalibrera Photone
Mät genom att hålla mobilen över plantornas topp och mät på flera ställen över odlingsytan och notera de värden du får. Ju flera mätningsvärden du tar över ytan, desto bättre när vi senare ska räkna ut medelvärdet av PPFD. Här kan du räkna ut det: PAR-karta
Få koll på PAR och PPFD
PAR (Photosynthetic Active Radiation) är det ljus som växter behöver för sin fotosyntes. Det är ljus med våglängder mellan 400 och 700 nanomater.
PPFD talar om hur många fotosyntesaktiva fotoner (ljuspartiklar som växter använder) i PAR-området som träffar din odlingsyta i kvadratmeter per sekund (umol/m²/s).
Få lite koll på PPFD-medelvärdet.
För en god tillväxt bör PPFD-medelvärdet över odlingsytan ligga på minst 100, beroende på i vilket växtstadie växten befinner sig.
Det är inget måste att räkna ut medelvärdet av PPFD-mätningarna. Det räcker bra om man har koll på vad man har för värden lite här och där över odlingsytan.
Hur lång tid per dygn behöver växterna ljus?
Har man ett PPFD-värde över ytan kan man räkna ut DLI (Daily Light Integral) vilket är ett mått på hur mycket ljus växter behöver under en dag. Det är bra att veta så man inte har belysningen på för många eller för få timmar per dag.
I detta fall spelar det inte någon roll vad du har för effekt (Watt) på din belysning. Är mätvärdena för låga, så sänker du avståndet mellan belysning och plantor. Är värdena för höga, så höjer du din belysning eller minskar belysningstiden per dag (DLI). Vad DLI är och hur man räknar ut det förklarar jag här: Räkna ut DLI
Hjälper det inte att sänka belysningen för att få bra värden eller att den belysta odlingsytan minskar så mycket att alla plantor inte får ljus, får man sätta till flera ljuskällor eller skaffa en mera kraftfull belysning.
Utförliga förklaringar angående de termer inom växtljus som anges här hittar du här: Klicka här
Generella PPFD-värden för de flesta växtslag
Undantag finns naturligtvis, detta är bara en vägledning.
Uppdrivning/plantstadiet: 100-200
Vegetativa stadiet: 200-500
Blomnings- och fruktstadiet: 500-600
Sallad och kryddväxter
Idealiskt värde: 100-250
Bra värde för sallat: 170 tills de ska skördas
Chilipeppar
Idealiskt värde för uppdrivning/plantstadiet: 100–300
För vegetations- och blomningsstadierna: 300-600
Fruktstadiet: 600-750
Tomater och gurka
Uppdrivning/plantstadiet: 100-200
Vegetativa stadiet: 200-500
Blomnings- och fruktstadie: 500-600
Länk till Photone appens hemsida: Klicka här
PS: Jag var med som betatestare av appen innan den släpptes.
Ställ gärna frågor och funderingar här eller direkt i växtljusgruppen på Facebook