PPFD och DLI

Gör en PARkarta och räkna ut PPFD-medelvärdet över ytan

PPFD talar om hur många fotosyntesaktiva fotoner (ljuspartiklar) i PAR-området som träffar en viss yta per sekund och som växten använder till fotosyntesen.

Innan du börjar dina mätningar med appen Photone behöver du notera vilket avstånd det är mellan belysningen och mätytan. Hur man använder appen kan du läsa här

PPFD-mätningar bör tas över hela den belysta ytan. Tänk dig att du har ett rutmönster där rutorna är 10×10 cm. Håll mobilen över plantornas topp och mät på flera ställen över odlingsytan och skriv upp värdet i de tänkta rutorna.

Om du inte har några plantor och bara vill testa en belysning kan du rita upp ett rutmönster på ett större papper och lägga ut över ytan du vill belysa och sedan mäta i mitten av varje ruta och skriva upp värdet.

Om du har ett cirkulärt ljusmönster med en rund ljusbild, så är det ändå bäst att göra ett fyrkantigt rutmönster över ljusbilden och mäta i dessa rutor.

När du mätt upp alla rutor lägger du ihop alla värden av dina mätningar så du får en summa. Notera hur många mätpunkter du har. Dessa värden fyller du i nedan för att räkna ut PPFD-medelvärdet över din uppmätta yta.

PPFD-medelvärdet över ytan bör ligga på minst 100 PPFD beroende på i vilket växtstadie växten befinner sig.

Om ditt PPFD-medelvärde blir för lågt kan du sänka belysningen och göra en ny uppmätning över ytan. Tänk på att belysningsytan minskar om du sänker belysningen.

Fyll i dina värden här

Medel PPFD:

Med ett PPFD-medelvärde kan du räkna ut DLI – dina växters ljusbehov per dag

DLI står för Daily Light Integral och är ett mått på hur mycket ljus växter behöver under en dag. Det kan vara bra att veta så man inte belyser för lång tid per dag eller att växten inte får sitt dagliga behov av ljus. Det är en fördel att känna till växtens ljusbehov per dag så man inte gör av med mera energi än som behövs nu när elen är relativt dyr.

DLI:

En tabell över några olika växter och deras ljusbehov under en dag finns här: DLI tabeller