Växtljus är våglängder 400-700 nm. Okey vad är våglängder? Det är ljusets olika färger. Det beskrivs som PAR ( Photosynthetic Active Radiation) Det ska inte förknippas med det PAR värde som brukar finnas för spotlights där värdet efter PAR är diameter på lampan. Även med våra ögon kan vi se våglängder mellan 400-700 nm. Men vi är mest känsligt för gulgrönt ljus med en våglängd kring 555 nm. Det är där som LUMEN mäts i det gulgröna spektra av ljus (555nm) och det är därför man inte kan använda LUMEN som info när det gäller växtljus, både det blåa och även det röda spektra tas inte med där. Fotosyntesen som får plantorna att växa, reagerar på ett bredare ljusspektrum än det vi kan se med blotta ögat allt från 440nm, dvs blått, och ett på 660nm som är rött mot infrarött. Lumen och Lux är alltså inte användbart när det gäller växtljus..
Nya rön visar att växter även vill ha gulgrönt ljus och det är därför vitt ljus fungerar så bra då det innehåller alla färger. Att odla under bara rött och blått ljus är ingen fördel om man inte har ett tillskott av naturligt dagsljus, det har man i växthus och i ett fönster men inte i ett mörkt rum inomhus. Det man anger när man mäter växtljus är umol/m2/s och det är ljus som ligger mellan 400-700 nm, det är ljus som växter har nytta av vid fotosyntesen. Värdet brukar anges som PPDF (Photosynthetic Photon Flux Density) det är enkelt uttryck hur många energi knippen, fotoner som träffar en viss yta per sekund och som växten har nytta av.
För en god tillväxt bör värdet över ytan ligga på minst 100- 150 umol/m2/s i ytterkanterna av ljusbilden och i centrum kan värdet vara många gånger högre.För att kunna mäta växtljus umol/m2/s måste man ha en Quantum Meter, jag använder en MQ-500 Full Spectrum Quantum Meter som klarar av att mäta allt från solljus till nutidens LED belysningar med alla färger. För att man ska kunna se hur bra en växtbelysning är samt hur ljusets sprids måste man visa en så kallad PAR karta, en karta som visar värden i umol/m2/s på olika ställen på en viss yta. Ytan som värdena är uppmätta på måste alltid redovisas samt på vilken höjd belysningen mätvärden är tagna. Det PPDF värde som sedan redovisas ska vara ett genomsnittsvärde över uppmätt yta.
Obs. Nu finns det även en app till mobil som kan mäta växtljus med Photone. Länk till appens hemsida